Preskoči na glavno vsebino

Vabimo vas, da se pridružite mreži organizacij, ki jih povezuje Evropska kartica ugodnosti za invalide. Projekt omogoča invalidom enotnejšo obravnavo in specifične ugodnosti doma in v drugih državah EU. Slovenski državljani in turisti iz držav EU lahko s kartico ugodnosti učinkoviteje načrtujejo izlete in potovanja ter kvalitetno izkoristijo svoj prosti čas. Upravičeni so do ugodnosti na področju prometa, turizma, kulture, športa in drugih prostočasnih dejavnosti.

 

Sprednja stran EU invalidska kartica   Zadnja stran EU invalidska kartica

 

Za vključitev vašega PODJETJA ali USTANOVE med ponudnike izdelkov ali storitev nam pišite na naslov: invalidska.kartica@zalozba.org ali pošljite sporočilo prek kontaktnega obrazca

 

Postanite del evropske mreže organizacij z družbeno odgovornostjo, ki želijo prispevati k boljšemu položaju invalidov v družbi.
Zavedamo se, da je enakost invalidov v družbi odvisna od naših dejanj, zato želimo invalidom ponuditi možnosti in priložnosti za vključevanje v družbo in raziskovanje držav EU.
Izkoristite priložnost za večjo prepoznavnost vaše organizacije in širjenje uporabnikov vaših dejavnosti ali izdelkov. Zavedati se moramo, da so invalidi najštevilnejša manjšina na svetu, katere član lahko postane vsak od nas v vsakem trenutku. Zato je smotrno razmisliti, kako bi jih lahko vključili v svojo ponudbo.
Število invalidov v Evropi in svetu je veliko. Skupaj z družinskimi člani, prijatelji in skrbniki predstavljajo invalidi velik potencial pri načrtovanju novih ciljnih skupin uporabnikov.

 

Trenutno živi z invalidnostjo okoli 10 % celotnega prebivalstva sveta ali 650 milijonov ljudi. V Evropski uniji je 80 milijonov invalidnih oseb, kar predstavlja 16 % celotnega prebivalstva. To je približno toliko, kot je prebivalcev Belgije, Češke, Grčije in Nizozemske skupaj. Vsak 4. Evropejec ima družinskega člana, ki je invalid. V Sloveniji živi 170.000 oseb z invalidnostjo, kar predstavlja 8,5 % prebivalstva. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije se število invalidov povečuje. Naraščanje je v glavnem posledica staranja prebivalstva in pogostejšega pojavljanja kroničnih bolezni.

Presunljiv je tudi podatek, da v državah s povprečno življenjsko dobo 70 let, povprečni posameznik v svojem življenju preživi okoli osem let z določeno invalidnostjo (na vir v angleščini*). V skupino potencialnih uporabnikov zato spada tudi skupina starejših ljudi, ki se bo tekom naslednjih desetletij še znatneje povečevala. Invalidi predstavljajo šestino celotnega delovno sposobnega prebivalstva EU, vendar je njihova stopnja zaposlenosti razmeroma nizka. Zaradi slabših možnosti izobraževanja in zaposlovanja so mnogokrat v slabšem socialnem in finančnem položaju, zato jim skušamo prek različnih ugodnosti omogočiti enakopravnejši položaj in večjo udeležbo v družbenih aktivnostih.

 

*Disability Statistics: Facts & Statistics on Disabilities & Disability Issues; http://www.disabled-world.com/disability/statistics/#sthash.4NwDcYkb.dpuf; 5.3. 2015